Lidé trpící akné čelí předsudkům při seznamování i hledání práce

Dokud ho nemáš, nepochopíš. Řeč je o akné, kvůli kterému se práce i partner hledá opravdu jen těžko. Tohle je ukázkový příklad diskriminace!

Dědictví, které by člověk s díky odmítl? Akné! Sklon k němu určuje i genetika, tudíž se může předávat z generace na generaci. S jeho rozvojem souvisejí také hormonální změny, stres, nezdravá strava i používání nevhodných kosmetických produktů. Červené pupínky rozeseté po tváři bohužel neničí jen sebevědomí, ale i šance na vztah a kariérní postup. Jsou skutečným prokletím!

Peklo, které jde štěstí po krku

Lidé, co je nemají, si mohou myslet, že o nic nejde. Ti, co s těmito kožními vřídky bojují, vědí své. Setkávají se totiž s předsudky na každém kroku, což jejich kvalitu života pochopitelně dost zásadně snižuje. Potvrzuje to i nová studie (1) zveřejněná v magazínu JAMA Dermatology, do které se zapojilo 1357 účastníků. Dle jejích závěrečných poznatků jsou jedinci s akné doslova diskriminováni, a to hlavně při randění a hledání nových pracovních příležitostí. „Naše zjištění bohužel odhalují, že stigma vůči tomuto chronickému kožnímu onemocnění je reálné, protože ovlivňuje vztahy i trh práce,“ připouští americký dermatolog John Barbieri, který je jedním z hlavních autorů výzkumu (2).

Smutná čísla nelžou

Pouze 25 procent oslovených respondentů ve studii přiznalo, že by pro ně chození s osobou trpící těžkým akné nepředstavovalo žádný problém. Zbytek se netajil tím, že preferuje partnera s čistou pletí. Vážně chce ještě někdo tvrdit, že na vnější kráse nezáleží a mnohem důležitější je nitro a osobnost? Výsledky také ukázaly, že 65 procent zaměstnavatelů by raději najalo někoho s bezchybnou vizáží ve srovnání s 35 procenty, kterým by pracovník s akné nevadil. Vzhledem k tomu, jak obtížně se tato patálie léčí, to osobám s vřídky vážně nelze závidět.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2812215, (2) www.nypost.com/2023/12/06/lifestyle/acne-prejudice-is-real-it-can-affect-dating-and-even-getting-a-job-study/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat